Jingle bells, jingle Bells.,jingle all the way..

Imorse höll sig hundarna faktiskt ganska lugna så jag kunde iallafall sova till halv 9. Som jag nänmt i ett tidigare inlägg så är man ju aldrig ledig även om man är ledig. Hela dagen i dag har jag därför kämpat mot internet och letat efter julsånger som barnen på Parian ska lära sig inför ett kommande julfirande. Eftersom internet hemma hos mig inte alls ville jobba åt samma håll som jag så gav jag upp och begav mig till ett internetcafé istället. Jag letade länge efter låtar som jag tror att barnen inte kommer ha allt för svårt att lära sig och hittade till sist fem sånger som jag skrev ner texterna på, skrev ut och gjorde sånghäften av.
 
Det har varit en välbehövlig lugn dag idag och nu laddar jag om inför jobb på Parian i morgon. Förresten är det ju 1 december i morgon. Varje gång jag tänker på det så känner jag hur förvånad jag blir. Jag känner också åter igen hur snabbt tiden går här borta, den liksom bara flyger fram. Vi hörs i morgon igen mina vänner och vi ses snart igen hemma i Sverige. Kram
 

ABC, 123.. Trottoardagis

I tisdags förberedde vi gatubarnen på att vi kulle börja ha skola med dem varje gång vi kommer från och med kommande torsdag, alltså idag. Vi möttes därför av väldigt exalterade barn idag som ville börja med skolan direkt. Rutinen är dock att först duscha barnen och se till att de äter. Vi hjälper dem även med att tvätta sår eller ge dem medicin om det skulle behövas och idag när vi kom hade Ricky skrapat upp hela sina knän så då tog vi hand om det också innan vi satte igång.
Vi började med att låta barnen pussla ett bokstavspussel och försökte lära dem en ABC sång. Det var jätte uppskattat och de ville sjunga den flera flera gånger. När vi sedan tog fram skrivböckerna och började skriva A så var både Martin och Annalou väldigt nogranna med att både hålla pennan på rätt sätt och skriva bokstäverna på rätt sätt. Ricky gjorde lite mer som han själv kände för men man får ju inte glömma bort att han bara är tre år. Vi jobbade  för att barnen hela tiden skulle tycka det var roligt så när de skrivit klart bokstäverna fick de ett klistermärke och så berömde vi dem med ”WOW, SO GOOD!”  eller ”WOW MAJO!!” vilket betyder bra på Visaya.Det ska bli roligt att följa deras utveckling och det känns väldigt bra i hjärtat att kunna lära barnen något sånt här viktigt som de troligtvis inte skulle ha möjlighet att lära sig annars. Även de föräldrar som inte kan engelska och inte kan skriva vill gärna också ta chansen och vara med och lära sig lite så här sitter Annalous mamma och tittar i en sifferbok och säger "One, two, three.."

En av tjejerna i mitt hus har en filippinsk vän som spelar i ett band så i kväll var vi och tittade på en av deras spelningar. Bandet hade även en liten ”önske-stund”  där publiken får önska låtar eller önska en låt man själv vill framföra. De i huset hade önskat att jag skulle sjunga utan att jag visste om det. Jag blev väldigt förvånad men det var ändå lite roligt. Bandet var riktigt bra och hela den här dagen har verkligen varit en väldigt härlig dag. I morgon är jag ledig så jag försöka ta en rejäl sovmorgon om hundarna i området inte låter för mycket. Godnatt på er! 

Så litet, ynkligt och extremt utmattat barn..

Idag har varit en dag i glömskans tecken. Jag hade glömt handla några saker till gatufamiljerna inför veckan så jag började min dag med att införskaffa de sakerna. Jag åkte sedan direkt från affären till Parian. Jag tyckte att jag hade ganska gott om tid på mig men precis när jag kom fram insåg jag att jag hade glömt min nyckel. Jag slängde mig då in i en taxi och åkte hem för att hämta den och åkte sen direkt tillbaka till jobbet igen. Lite stressigt men jag hann iallafall tillslut..


Idag var ju som sagt min första dag själv på Parian och när jag kom innanför dörrarna möttes jag av en hel hop av barn som kom emot mig och berättade att vi hade fått tre nya barn. Jag tittade mig omkring efter dem och såg direkt att ett nytt barn låg och sov på en madrass som lagts ut åt henne mitt på golvet. Det var extremt hög ljudnivå på barnen men den lilla tjejen som låg på golvet bara fortsatte sova, helt oberörd. De andra nya barnen var större pojkar varav en av dem var den lilla tjejens storebror.


När barnen lugnat sig något så tittade jag lite till på den lilla tjejen. Hon var så väldigt liten, jag gissar omkring tre år. Hennes hår var långt, det gick nedanför axlarna. Håret var också väldigt stort som att det hade väldigt mycket volym. Förutom att det troligtvis var väldigt skitigt så betyder volymen väldigt ofta att det är fullt av löss också för en människa som bor på gatan. Jag kunde inte sluta titta på henne och lade märke till att hon hade en för stor klänning på sig. Klänningen såg ut att va varit vit från början men hade nu fått mer brun/grå färgton. Förutom att hela flickan var extremt smutsig kunde jag också se att där hennes klänning inte skylde hennes kropp hade hon stora sår. Stora skrapsår på båda överarmarna och variga, lite mindre sår på benen.  Av de gatubarn jag har sett hitills så är hon nog faktiskt det barn som sett mest härjat ut. Hon är även det gatubarn som jag sett som har har gjort att det har skärt mest i hjärtat på mig hitills. Så liten men troligtvis redan varit med om så mycket som vissa människor aldrig är i närheten av att uppleva. 

 

Den här veckan har vi haft lite sång och dans tema så idag lekte jag en dans-lek med barnen.  Eftersom jag var själv hade jag dock tyvärr svårt att hinna med att ta några bilder. Leken däremot gick jättebra och barnen skrattade stundtals  så mycket att de flera gånger fick stanna upp och hämta andan innan de kunde fortsätta. Jag behöver kanske inte nämna att ljudnivån blev väldigt hög med både dansmusik och 20 skrattande barn i lokalen? Lilla tjejen sov dock vidare helt oberörd. Jag kunde inte stoppa mina tankar i från att vandra iväg och undra hur utmattad man måste man vara om man kan fortsätta sova i timtals med den här extremt höga ljudnivån som spred sig innanför Parians väggar.  I och för sig så är gatubarn och gatufamiljer vana vid hög ljudnivå när de ska sova på grund av att det är många människor och många tutande bilar som alltid befinner sig gatorna i Cebu.

 

Precis när jag skulle gå hem vaknade lilltjejen och Moloy pratade lite med henne och sen tog han fram saxen och rakapparaten och så klippte han håret på alla de nya barnen. Varje vecka luskammar man barnen för att försöka minska spridningen av lössen men de försvinner aldrig riktigt helt när det ständigt kommer in nya barn från gatan.


I morgon  ska vi börja med något vi kallar för trottoardagis med gatubarnen. Det ser jag verkligen fram emot. Skola är faktiskt i princip det enda sättet som man kan få bort barnen från gatan på. Kan man inte engelska så är det nänmligen väldigt svårt att få ett jobb här i Filippinerna. Har man inget jobb kan man ju inte heller få ihop tillräckligt med pengar för att kunna hyra eller köpa ett rum eller ett hus. Till och med de som jobbar med att städa gatorna i stan kan skaplig engelska. Sov gott, kram och godnatt 


Bye bye Atte Felicia..

Idag bjöd vi gatufamiljerna på chokladbollar eftersom att det var Felicias sista dag med dem.  Det var också hennes sista dag här i Cebu i dag. Chokladbollarna var väldigt uppskattade av både barnen och de vuxna. Eftersom vi hade bakat väldigt många chokladbollar så kunde de ta fler än en vilket verkade vara pricken över iet. Vi hade också med oss några bananer och eftersom frukt ses som godis här var även det väldigt uppskattat. Barnen åt och kom flera gånger fram till oss och sa "yummie atte, yummie" vilker betyder att de vill berätta för oss att de tycker något smakar gott. 

Jag kan verkligen förstå att det var en väldigt känslosam stund för Felicia under de timmar vi befann oss hos familjerna idag. Jag kan själv känna hur min hemresa närmar sig med stormsteg och jag vill inte bara lämna de här familjerna här och åka hem till Sverige och leva, i deras ögon sett, ett lyxliv. Jag bor i en lägenhet, har en säng, har en dusch med rinnande vatten, toalett, mat varje dag som jag dessutom kan förvara i ett kylskåp eller en frys. De här sakerna tar vi för givet men det är i princip lyx för dem. Man önskar liksom att man kunde göra mer för dem.

När det närmade sig att vi skulle bege oss vidare mot flygplatsen så var det mycket bilder som togs, mycket kramar som gavs och många som önskade Felicia en säker hemresa. Precis innan vi skulle gå ville Annalous pappa prata med Felicia och själv säga hejdå till henne. Han sa till henne att hon verkligen är en äkta vän, att han skulle sakna henne och att han skulle be för henne varje dag. Annalous pappa har precis börjat lära sig lite engelska så hela den händelsen var extremt känslosam. Han försökte liksom sitt yttersta beskriva sin lycka och tacksamhet på ett, för honom, fortfarande ganska väldigt främmande språk. 


Jag kände hur några tårar sakta rann ner för mina kinder och jag kunde se på både Lejla och Felicia att det inte bara var jag som berördes av det han sa. Vi lämnade familjerna med tårar i ögonen och begav oss till flygplatsen för att vinka av Felicia. När vi skulle säga hejdå så var det ändå ett glatt avsked och trots att jag kommer sakna Felicia väldigt mycket så vet jag att vi ju snart ses igen hemma i Kalmar.
Lejla och jag återvände till gatufamiljerna efter att vi lämnat Felicia på flygplatsen för vi hade lovat dem att följa med och titta på det hemmet som speed vill att gatufamiljerna ska sova på. När vi kom tillbaka till familjerna så ville allihopa få bekräftat att Felicia verkligen hade åkt. De sa också att de redan saknade henne väldigt mycket och hade varit ledsna när hon gick.


Allan och Annalou var de som tog med oss till det här hemmet som för övrigt kallas Cebu city centre. Centret var inte så mycket mer än ett stort rum med några sängar och i ett av hörnen fanns det möjlighet att laga sin mat och i ett annat hörn, möjlighet att sköta sin tvätt. Jag kunde känna att det var extremt varmt i det här rummet och efter en stunds observerande så insåg jag att det inte var så konstigt. Rummet, eller huset var byggt av plåtväggar och hade plåttak. I det hörnet där man lagade sin mat så gjorde man det också över öppen eld vilket givetvis även alstrar mycket värme. Allan beskrev för mig på sin knaggliga engelska attt han inte gillar det här huset, speciellt inte med tanke på att sjukdomar sprids fort när man bor många människor på en liten yta.


I morgon ska jag jobba själv på Parian för första gången. Det kommer bli en ordentlig utmaning och jag är faktiskt lite nervös men jag håller tummarna för det kommer gå bra. Kram och godnatt!


Hejdå-lunch och hejdå-middag.

Måndag är vår, på papperet, lediga dag. Sanningen är att man är aldrig riktigt ledig. Det här är ett 24 timmars jobb, 7 dagar i veckan.Jag har blivit oerhört uppmärksam och försöker hålla koll på gatufamiljerna och gatubarnen som rör sig olika områderna jag vistas vid.  Jag försöker titta hur barnen ser ut, vilken ålder de skulle kunna vara i, hur smutsiga de är, hur magra de är, hur mycket kläder de har på sig, hur många sår de har på kroppen och om jag kanske kan se någon som skulle kunna vara  förälder eller syskon till barnet. När man är "ledig" förbereder sig också inför veckan genom att exempelvis handlar till gatufamiljerna och lägga upp en planering med aktiviteter för barnhemmmet.
Så här kan det se ut när man går längs gaturna i vissa områden i cebu..


Idag var det Felicias näst sista dag här så när vi skulle handla till gatufamiljerna under förmiddagen tog vi också en hejdå-lunch med Lejla, trots att vi träffar henne i morgon.  I morgon finns ingen tid till det då vi ska besöka gatufamiljerna på morgonen och sen åka direkt därifrån flyget för att vinka av Felicia. 


Barnen på barnhemmet saknar redan Felicia och jag vet att jag också kommer göra det. Väldgt mycket faktiskt. Hon har varit stor hjälp och ett stort stöd under min första tid här. Hon har ju också haft Lejla som ”mentor” eller ”chef” eller vad jag ska kalla det så hon visste redan hur allt skulle gå till vilket underlättade jättemycket. Felicia och jag har kommit varandra väldigt nära eftersom vi till och med har delat rum här i volontärhuset. Jag kände ju inte henne överhuvudtaget när jag åkte ner hit och nu känns det som vi känt varandra i flera år. Tur att hon också bor i Kalmar iallafall så man kanske kan träffas och prata lite minnen härifrån eller liknande.

Kvällen spenderade vi på en mysig resturang för en hejdå-middag med alla volontärer i huset. Nu  är vi hemma igen och ska bara förbereda det sista inför i morgon. Vi ska nämnligen bjuda gatufamiljerna på chokladbollar, så de ska bakas strax och sen ska Felicia packa ner det sista i sin resväska medan jag packar maten som vi ska ta med oss till familjerna i morgon. Godnatt på er!
 

"Atte, colour me!"

Idag har det varit en väldigt härlig dag på Parian. Efter morgonrutinerna var klara så gick vi ut och målade med gatukritor. I början skrev barnen mest sina namn samt målade hjärtan, stjärnor och gubbar. Efter ett tag såg jag dock att ett barn lade sig ner på marken. Jag funderade över varför men det tog inte lång tid innan jag fick svaret. Ett annat barn skulle rita av hans konturer. Det verkade kittlas lite för det skrattades och fnissades mycket medan han blev avmålad.
De andra barnen såg vad de två pojkarna gjorde och när jag stog och tittade på dem som bäst hörde jag ett barn säga ”Atte, atte” samtidigt som jag kände att någon drog mig i tröjan. När jag tittade på barnet som stod där så pekade han på mig och sen på marken för att visa han ville måla av mig. Fler barn ville hjälpa till på sitt eget lilla vis. När jag var färdig avmålad så sa de ”atte, atte, me, me” och pekade på marken. Jag skulle alltså måla av dem också. Den lilla asfaltsyta vi har utanför barnhemmet fylldes alltså snabbt på med konturer från både små och stora barn.

Det känns som att tiden här i Filippinerna går otroligt snabbt. Den här dagen har bara flugit iväg liksom hela min tid här hittills. På tisdag åker Felicia hem och om 14 dagar är det min tur. Just nu ser jag inte alls fram emot att åka hem. Jag trivs så bra här. Både med mitt arbete, med alla barnen, med Lejla, med Felicia, med de andra volontärerna jag bor med och med lokalbefolkningen generellt. Jag ska se till att ta tillvara på varje minut som är kvar här. Kram och godnatt.


Fängelsedans i Cebu city..

Jag måste bara börja med att säga wow!


Våran buss till fängelset var väldigt försenad vilken gjorde att det knappt inte fanns någon plats kvar till oss på läktarn. Trots förseningen och att jag stod på tå på en pall och kastade med huvudet åt höger och vänster för att kunna se något över huvudtaget så var den här upplevelsen helt otrolig! Jag hade väntat mig att kanske typ tjugo dansare framföra något ganska amatörmässigt men så var absolut inte fallet. Jag kunde inte ta varken kort eller filma eftersom jag inte såg så bra men jag sökte på det här på youtube nu när jag kom hem och jag måste bara visa er! Fångarna framförde danser till typ fem olika låtar men de här var de två jag gillade bäst. 

När uppvisningen  var slut så kom fångarna och gick bredvid oss i korridoren, det kändes obekvämt och läskigt. Man fick även ställa sig bredvid dem och ta kort med dem om man ville. Jag intalade mig hela tiden när vi stod där i samma korridor att fångarna faktiskt måste ha skött sig i minst tre år för att ens få vara med så efter en stunds observerande ställde även jag mig bredvid dem,grabbade tag lite extra hårt om min väska och log mot kameran. Jag har inte den bilden på min dator just nu men lovar att publicera den här såsmåningom.


Den här dagen har varit en dag som har känts som en känslosam bergodalbana. Först en jobbig morgon som följdes upp av en helt okej dag på Parian och en riktigt rolig upplevelse nu i eftermiddag på Cebu fängelse. I morgon är det Parian igen, hoppas på en bättre morgon vad det var i dag. Kram och godnatt. 

 


Känslan av att vara otillräcklig..

Jag vill börja med att be om ursäkt för att updateringen inte har varit bra här på bloggen under senaste tiden. Internet har inte velat samarbeta alls och jag har haft så fullt upp med jobb att jag inte heller hunnit sätta mig och blogga från ett internetcafé. 

 

Den här lördag morgonen började tyvärr inte så bra som jag hade önskat. När Lejla och jag var på väg till Parian fick vi syn på ett av barnen från Parian stå ute på gatan igen. När vi gick fram till honom kände jag hur förvånad jag blev över att se just honom där. Igår när vi var på Parian så var just den här pojken med och lekte för första gången. Han skrattade och verkade äntligen kunna slappna av, vara barn och vara med och leka lite. Vi frågade honom om han inte skulle följa med och äta frukost i stället för att sitta här på gatan. Han vägrade. Samtidigt som han satt där, skakade på huvudet och sa ”no, no” så granskade jag honom lite grann. På mindre än ett dygn hade han gått från att ha rena kläder och inte vara smutsig alls till att se ut som ett riktigt smutsigt gatubarn igen.


Eftersom han inte kunde särskillt mycket engelska ringde vi Moloy som kom och försökte prata med honom. Moloy förklarade för pojken att han ju inte har något alls om han stannar kvar på gatan. Pojkens pappa är död och hans mamma har flyttat i från Cebu till huvudstaden i landet. Pojken fortsatte att vägra och eftersom vi inte kan tvinga honom till något  var vi tvugna att lämna kvar honom på gatan. Det var en fruktansvärd känsla som spred sig i kroppen när vi styrde stegen vidare mot Parian utan honom. Förhoppningsvis återvänder han igen när han själv inser att Parian är ett otroligt mycket bättre alternativ än livet på gatan.

Väl på Parian så var det fullt ståhej. Två stora skolklasser och deras lärare var på besök för att lämna lite gåvor, lite godis, leka lite med barnen och framföra en jul-dans.  Det är rättså bekant för barnen att  det kommer ”visitors” till barnhemmet. Lejla berättade för mig att det troligtvis lär vara mycket sådant nu fram till jul. Här är julen är något som man egentligen ska fira med sin familj därför blir människor blir lite extra generösa och skänker en extra tanke till dem som kanske inte har någon familj alls eller inte kan träffa dem under den här tiden.

De andra volontärerna frågade om jag ville följa med och se på en dansuppvisning lite senare idag när alla har jobbat klart.Jag frågade vad det var för uppvisning och de sa att den hålls på Cebu fängelse. Den här dansshowen är tydligen fångarnas sätt att få ihop lite pengar till fängelset. Det känns lite läskigt men också ganska spännande. Jag gjorde lite research på det och det verkar vara ganska stort här i Cebu . Jag lovar att uppdatera er om hur det var sen. Kram 


Att försöka ta sig hem i rusningstrafik är inte så lätt..

Idag flöt allt på jättebra på Parian. När morgonrutinerna var färdiga lekte vi lite utomhus med barnen och när de sprungit av sig ute så gick vi in och pusslade, målade och läste sagor. Barnen var fortfarande lite nere i från att Felicia sa hejdå till dem i ondags därför frågade de oss om hon verkligen hade åkte hem till Sverige och de sa att de redan saknade henne jättemycket. Eftersom internet fungerar sådär där jag bor så åkte jag till ett internetcafé efter jobbet, dels för att kunna uppdatera lite här på bloggen. När jag skulle ta mig hem från cafét var det rusningstrafik. I dag var det också första gången jag skulle ta mig någonstans själv i rusningstrafiken och det var helt galet. Det fanns ingen taxi ledig så långt ögat kunde nå och inte heller en plats i någon jeepney. Jag väntade i över en timme för att tillsist hitta en taxi så jag kunde ta mig hem i. I morgon är det jobb på Parian igen så nu är det sovdags. Godnatt allihopa.


Jag drog en lättnadens suck..

Tyvärr har det hänt något med mitt kameraobjektiv som gör att det inte fungerar att ta kort med min kamera längre så idag efter jobbet var jag och lämnade in objektivet på lagning. Vi får se hur lång tid det tar men jag hoppas det går snabbt så jag kan fortsätta uppdatera med härliga bilder på barnen och på vad jag gör här på andra sidan jorden.

I morse hos gatufamiljerna var läget iprincip som vanligt.. fast ändå inte. Annalou brukar alltid springa och möta oss med mamma Anna i släptåg när vi svänger in på deras gata. Idag blev vi istället välkomnade av Annalous pappa som berättade att de Anna och Annalou var kvar på ”hemmet” där gatufamiljerna från och med nu är tänkta att sova. Eftersom jag tyckte det kändes väldigt jobbigt att gå härifrån i tisdags så var det ändå en otrolig lättnad att "våra familjer" mådde bra. Vad jag har förstått så har inte Ricky och Martin inte sovit på hemmet någon natt alls. Trots det så verkade de väldigt utvilade idag så  troligtvis har de inte blivit väckta av speed så många gånger i natt.
Eftersom jag inte har kunnat ta några bilder i dag så slänger en bild här på Ricky och Annalou som jag inte visat tidigare. Bilden är från Rickys födelsedag.
 
Man kan inte bli annat än glad när man ser Martin och Ricky komma springandes upp längs gatan till platsen vi brukar mötas. Särskillt glad blir man också när man ser deras små ansikiten skina upp och att de breder ut sina armar för att kunna kramar om oss. Deras mamma, Annie, går däremot på ett mer vankande sätt fram längs gatan med sin höggravida mage skyddad bakom en handduk. Någon gång i början eller mitten på december ska Ricky och Martin nämnligen få ett till syskon.

Nu ska vi inte tillbaka till gatufamiljerna förrän om fem dagar och det kan hända mycket på den tiden men förhoppningsvis har inte speed besvärat dem så mycket fram tills dess. På tisdag ska Lejla och jag eventuellt följa med Annalous pappa till det här hemmet och se hur det är där. Det idylliska vore ju självklart om det fanns ett hus där det fanns plats för så många familjer som speed beskriver och om gatufamiljerna skulle ha möjlighet till att duscha, sova, tillaga sin mat och förvara sina saker där.
 

Svenska chokladbollar är "yummie"..

Idag var det Felicias sista dag på Parian och därför hade vi planerat att baka svenska chokladbollar med barnen. När vi berättade det för dem blev de väldigt nyfikna och exalterade. Så fort de barn som var i skolan kom tillbaka till barnhemmet så tvättade vi händerna och beskrev för dem hur man gör. Alla ville börja på en gång så de fick varsin degbit började rulla. Vissa rullade många små, andra gjorde några få fast desto större och en del tyckte det var roligare att bara provsmaka degen istället.
Många barn kom stolt och visade oss deras lilla hög med chokladbollar som de gick runt med i sina händer ända tills de kom på att det var enklare att bära om de la dem i ett glas istället.  Trots att alla nog hade provsmakat litegrann och tyckte om vad dom åt, väntade de faktiskt med att äta upp chokladbollarna tills alla barn rullat klart och vi sa att de kunde börja äta. När vi äntligen sa att de fick börja äta så hörde vi barn efter barn säga "yummie, atte yummie"  Här i Filippinerna så kallar man förresten de som är äldre än sig själv för atte eller koja. På Parian och bland gatubarnen så är jag alltså Atte Sandra. 
 
 Barnen hade glömt bort att det var Felicias sista dag idag och när de kom på det blev det en gråt-fest utan dess like bland barnen. Tjugofem barn stod, satt, låg eller kramade om oss och grät högt. Tårarna sprutade ut och vi visste knappt inte hur vi skulle kunna lugna dem. Det finns ju egentligen inget "bra" sätt och säga hejdå till dem på. Jag ser verkligen inte fram emot när det blir min tur att säga hejdå. Jag kommer säkert gråta floder jag också när den dagen kommer. 
En film lugnade dem något men när vi sen skulle bege oss hemåt så kom det massor med tårar igen, främst från de stora barnen. Ett barn ställde sig till och med framför grinden och grät ut några ord som jag tror skulle likna "please don't go, my heart will break". Att säga hejdå på det här sättet till olika människor är självklart jobbigt för barnen men det är nog också ett bra sätt för barnen att få ut en del känslor de stängt inne under en lång tid. Nu ska vi packa i ordning inför besöket hos gatufamiljerna i morgon och sen sova. I morgon får vi förhoppningsvis veta lite mer om vad som hänt kring det här "hemmet" gatufamiljerna ska flyttas till. 

En onsdag innan jobbet..

På onsdagar börjar vi inte jobba förrän klockan tre därför åkte vi innan jobbet till en galleria och sedan till en marknad för att handla lite. Jag köpte ett par nya jobbbyxor och passade också på att köpa några av de första julklapparna. Här i Filippinerna är julen jättestor, större än den är i Sverige! Här börjar man spela julmusik i affärerna i September månad och kassabiträdena börjar ha tomte-mössor på sig. Julbelysning och stora välpyntade granar är också rättså extremt här. Julgranarna här är så välfyllda och man nästan inte ser barren på granen. 

Det är väldigt spännande att uppleva hur olikt allt är mot vad jag är van vid. Eftersom jag älskar musik lägger jag mest märke till den. För att människorna här inte ska tröttna på julmusiken under de månader den spelas görs det olika versioner av låtarna. Dels i olika tempon, dels med ett annat komp i bakgrunden och ibland mixar de ihop två låtar till en. Jag gissar att jag kommer vara rätt så trött på julmusik när jag kommer hem till Sverige men då har firandet egentligen bara börjat. Så här som det ser ut på bilderna här nedanför, ser det ut i de flesta butiker och gallerior just nu i Cebu.
Såhär ser det ut på marknaden vi var på. Det är mest små stånd med handgjorda saker, det var också mycket frukt och fisk som försäljarna troligtvis odlat och fiskat själva. Vad jag har förstått bor också försäljarna ganska ofta med sin familj i anslutning till sitt stånd. Marknaden ligger på vägen till Parian och är ganska liten så vi gick nog igenom den på drygt en halvtimme i samband med att vi var påväg till jobbet. 
Idag ska vi baka chokladbollar med barnen. Jag ska försöka ta mycket bilder på bakandet och fylla nästa inlägg med så håll utkik här senare i kväll. 
 

Speed och gatufamiljerna..

I morse spöregnade det när vi gick till gatufamiljerna. När det regnar flyttar många av gatufamiljerna från sitt "vanliga" ställe för att söka skydd mot regnet någon annanstans för att kunna sova. Annalous familj har fått en donation från kyrkan med något som liknar presenningar så de kan sova på sitt "vanliga ställe" vid deras träd. Ricky och Martin och deras mamma har inte något "fast ställe" så därför förflyttar de sig till något ställe där de kan få lite tak över huvudet.                              
Efter ett tag kom i alla fall familjerna till stället där vi brukar mötas och fick lite mat och busade vi lite med barnen. När vi skulle gå dök "speed" upp. Speed är något statligt förbund eller liknande som vill typ "rensa" gatorna från gatufamiljer. De berättade att alla gatufamiljer i hela Cebu city inte längre får sova på gatan utan ska sova i ett hus som de har någonstans i Cebu. Vi frågade kvinnan från speed hur många familjer som får plats i det här huset, hon svarade 30-50 familjer och det är typ så många gatufamiljer det bor bara i området omkring där Ricky, Martin och Annalou bor. Detta verkar alltså som en väldigt orealistisk lösning. Jag tycker också att det ju säger sig självt att familjernas saker kommer inte förbli deras om de ska lämna dem i ett hus med massor med gatufamiljer. Stölder är ju mer än vanligt förekommande på gatan. 
 
Annie, Ricky och Martins mamma, litar inte på särskillt många människor och absolut inte på speed. Speed vill ha bort människorna som bor på gatorna och en del av deras jobb är att väcka och ”schasa” i väg människor mitt i natten under tiden de sover. Annie berättade för oss att de också hade tagit hennes sov-matta när de hade väckt henne tidigare i veckan och att hennes familj inte hade något att sova på längre, inte ens en kartong. När speed kom idag så tog det inte lång tid innan Annie och barnen hade packat ihop sina saker. Jag tror att Ricky och Martin blev också blev tillsagda att springa ifrån stället där vi befann oss. Annie kom fram till oss och samtidigt som hon grät beskrev hon för Lejla att hon inte litar på någon annan än just Lejla. Annie sa också att hon inte vill sätta varken sin eller sina barns fot på det här "hemmet". 
 
Det var extremt känslosamt att se hela deras "hem" bli bortslitet ifrån dem och det var inte enklare att stå och se Annie gråta samtidigt som hon förklarade sin syn på hela situationen. Jag bet och bet mig i läppen men det tårades upp i ögonen iallafall och jag torkade snabbt bort en tår som var påväg ner längs kinden.Jag hade svårt att släppa det här under hela dagen för det blir att man känner så starkt för de här familjerna som man har dett jobba så hårt för att bygga upp ett fungerande liv på gatan. Jag pratade med Lejla om det och hon  sa att detta har hänt tidigare men att speed inte "följt upp" sitt beslut utan att situationerna sen förblir desamma som innan. Vi får se hur läget är på torsdag när vi kommer tillbaka till dem. 

 


Ladda batterierna

Nu är jag och Felicia tillbaka hemma i "stan" igen och vi har till och med hunnit med att handla inför besöket hos gatufamiljerna i morgon. 
 
Moalboal var jättehärligt. Vi bodde väldigt nära havet så efter frukosten så plockade vi lite snäckor och sen snorklade vi utanför hotellet. Det var första gången jag snorklade och synen av koraller och sjöstjärnor och färglada fiskar var helt otrolig! Efter snorklingen hyrde vi en moped och åkte typ 45 minuter för att komma fram till "kawasan falls". Vi tittade, fotade och badade vid vattenfallet och det var så härligt och super avslappnande att höra det rinnande vattnet hela tiden. Trots hög solfaktor så har jag bränt mig rejält igen så nu ska jag smörja in lite aftersun och sen ska vi packa mat till gatufamiljerna som vi ska till i morgon igen. Kram och godnatt. 
 
 

Massera och bli masserad..

Tidig morgon igen men idag har det varit en jättehärlig dag på barnhemmet! Knappt inga bråk och därmed inte så många som har gråtit. Morgonrutinerna tog lite längre tid än vanligt idag, dels för att tjejerna tog lite längre tid på sig att duscha och för att killarna hade hand om disken. Oftast brukar det gå lite saktare när killarna har hand om disken och vid ett tillfälle gick till och med några de äldre tjejerna och hade ett litet snack med dem och sa att de borde göra disken lite snabbare så att de kunde börja med tvätten sen.


Något som är värt att nänma här är att de äldre barnen har hand om nästan alla hushållssysslorna och just nu har vi inget barn som är över 15år på barnhemmet. Det är så stora kontraster mot i Sverige. Jag har svårt att se svenska barn som är i ålder typ 10-15 år att sitta och handtvätta hela sin familjs tvätt och se det som en självklarhet. De här barnen sköter disken och tvätten. De får följa med och handla,får hjälpa till att förbereda inför maten och så städar de barnhemmet. Ute på Parians baksida så finns det något som liknar och fungerar ungefär som en tvätt/disk balja. Det fungerar även som handfat/dusch och så borstar man tänderna och tvättar händerna här inför alla måltider. På bilden nedanför sitter några pojkar i "baljan" och rensar fisk inför dagens middag.

Ibland vet man inte hur bra eller dåligt de olika aktiviteterna man planerar kommer fungera men idag  hade vi massage och avslappning och det gillade barnen jättemycket! Massage passar ju jättebra in på kropps-temat. Vi satte oss i en ring och alla skulle massera den som satt framför dem och samtidigt som de blev masserade av personen som satt bakom dem. Nästan alla barn deltog och barnen var inte inte hårdhänta eller bråkade som jag nog egentligen hade förväntat mig. 

Efter massagen var den mobila skolan och hälsade på och hade en ”lektion” med barnen som handlade om återvinning. Medans barnen var sysselsatta med det passade vi på att göra fruktsallad till dagens "fruktstund". Eftersom frukt är bland de bästa barnen vet så blev det en del spring in och ut ur köket i försök att få hjälpa till, få mangokärnan och gnaga bort det resterande mangoköttet, få hälla i fruktsalladen i glasen osv. Att hälla i fruktsalladen i glasen är ju super-roligt för då kan man ju hälla massor i "sitt" glas och peka på den och säga "mine, mine".

Det har varit en riktig rivstart med arbetet här i Filippinerna och i morgon har jag min första lediga dag på typ 11 dagar. I kväll efter jobbet åkte därför jag och Felicia, den andra svenska volontären, till ett ställe som heter Moalboal för att kunna spendera morgondagen där. Efter en 2,5 timmes bussresa, en stunds sightseeing i ”byn” och kanske en halvtimmes  resa med en lokal ”tricycle” så har vi nu nått hotellet. Egentligen vet vi inte riktigt än vad vi ska göra här men vi har hört att det är ett väldigt lugnt och härligt ställe och det är nog inte så dumt att ladda om batterierna lite inför kommande jobb-vecka. Vi ska äta lite middag nu, kanske kolla oss omkring litegrann och sen sova för gå upp tidigt i morgon för att få ut så mycket som möjligt av dagen. Ha en trevlig kväll allihopa! 


Fredag och lördag på Parian..

I går, alltså fredags, så jobbade jag, Felicia och Lejla på Parian tillsammans med några av de danska volontärerna. Det var bestämt att danskarna skulle planera vilken aktivitet barnen skulle göra. Som jag nänmt tidigare så har vi ju kroppstema den här veckan så vi sjöng låten ”huvud, axlar, knä och tå” som aktivitet idag. Barnen tyckte det var jätteroligt när vi tillsist sjöng låten snabbare och snabbare och tillsist så snabbt att vi mest skrattade ut sångtexten.
Idag så hade vårat ”team” planerat upp aktiviteten för barnen. Alla fick en lapp med en kropsdel på som de sen skulle rita och färglägga. Det var jätteuppskattat bland barnen. Nästan alla deltog och många ville måla många bilder. Jag har märkt hittills att när barnen får måla så blir det väldigt lugn stämning mellan dem. Det blir inte så mycket bråk och inte så många knytnävar i luften utan istället är det ett rum som fylls med leende ansikten. Jag tror jag sätter punkt där och låter bilderna tala för sig själva. 

 

Hoppiga barn och solsveda..

Trots att jag var väl insmord och att vi höll oss i skuggan igår när vi var i poolen med gatubarnen så ser jag numera ut som ett stoppljus i ansiktet och på axlarna. Okej det är inte riktigt så illa, men jag är inte vit längre skulle man kunna säga. Här i Filippinerna är det finaste som finns att vara vit, de har speciella krämer för att bli vitare osv. Ungefär som vi har i Sverige för att bli bruna men här är allt lite extremare. Barnen på barnhemmet kommenterar ofta min hy. De tar tag i min arm, lyfter upp den och studerar den noga och säger ”gwapa” som betyder något i stil med vacker.

 

Går man längs vägen påväg till jobbet så är det många som hälsar och säger goodmorning beautiful till oss som är ”vita”. Det verkar vara omöjligt för dem att förstå att vi tycker att det är fint att vara bruna därför var det också väldigt svårt att förklara för barnen igårkväll varför min hud hade blivit röd. Jag försökte säga att jag hade blivit bränd av solen men när jag sa det tittade de mest på mig och trodde jag var galen. Det var också rättså svårt för dem att ta till sig att de inte längre bara kunde hoppa på min rygg utan att jag gav ifrån mig ett litet kvidande ljud. 

I dag har vi iallafall varit hos gatufamiljerna igen och lämnat lite mat och lekt och busat lite med barnen. Det har varit rättså intensivt att vara hos gatufamiljerna i tre dagar på raken men man blir alltid glad att se dem glada så det är ändå härligt. Idag dök det upp två nya gatubarn som var med och lekte. De var smutsiga från topp till tå, hade inga skor och bara en varsin t-shirt på sig. Om de kommer tillbaka nästa vecka så ska nog Lejla ge dem ett par flip-flop och varsitt par byxor.


Idag hade jag mitt första utvärderingsmöte med Lejla för att kolla av lite hur arbetet gått och hur jag har tyckt att det har varit hittills osv. Eftersom allt känns väldigt bra så var det ett väldigt härligt möte. I kväll tror jag förresten att jag och de andra volontärerna i huset gå och se en bio tillsammans. Det har ju precis kommit ut en ny Twilightfilm och eftersom jag är ett rättså stort Twilight-fan så ser jag fram emot det jättemycket! Spännande att gå på bio i ett annat land också.  Ha en trevlig kväll! 


Happy birthday to you..

Egentligen så jobbar vi bara eftermiddagspasset på Parian på onsdagar men eftersom Ricky, ett av gatubarnen, fyller 3 år i dag så har vi varit och firat honom under förmiddagen. Detta är den första födelsedagen han firar så både han och Martin, Rickys bror, var väldigt exalterade när vi kom i morse. Ricky och Martins mamma kan vara rättså hård och ibland en ganska frånvarande mamma. Annalous föräldrar däremot är väldigt "närvarande". Idag hade de gjort henne extra finklädd. Hon hade ett par andra lite guldiga skor som hon inte brukar ha annars. Även ett diadem och ett par solglasögon. Visserligen var skorna kanske tre/fyra nummer förstora men bara gesten gjorde att jag kunde känna en tår i ögonvrån.
Först firade vi lite med familjerna på gatan för att de också skulle få vara en del i det hela. När vi hade sjungit för Ricky, ätit tårta som Lejla hade fixat, öppnat paket och busat lite så begav vi oss till en pool med Ricky, Martin och Annalou. Ricky tyckte att det var lite läskigt till en början men efter ett tag kunde kan också släppa loss och hade jätteroligt. Jag tror jag sätter punkt där och bara lägger in lite bilder så ni får se vilken härlig dag vi hade tillsammans. 
Innan vi åkte hem från poolen åkte förbi Mc donalds och åt både mat och glass. Trots barnen var super-trötta när vi kom hem så fortsatte leken med de presenter som de fått tidigareunder dagen. Det känns härligt att fått vara en del i den här dagen som de här barnen kommer minnas och prata om länge framöver. När firandet och utflykten var över så åkte jag och Felicia direkt till Parian för att jobba eftermiddagspasset.
En av de stora tjejerna som har betytt mycket för många barn på barnhemmet förflyttades igår. Därför var det, dels på grund av det som följd, rejält med bråk och slagsmål i kväll. Det var en ordentlig prövning och man får ju inte tappa tålamodet. Nu är 13 timmars arbetsdag iallafall över. Nu ska vi ska bara packa mat inför besöket hos gatufamiljerna i morgon sen ska det bli skönt att bara smörja in sig med lite after-sun och gå och lägga sig. 

När man inte pratar samma språk..

I morse var vi hos gatufamiljerna med lite mat igen. Lekte med barnen och pratade lite med de vuxna. Det kan ibland vara väldigt svårt att göra sig förstådd eftersom alla inte kan engelska. Som tur är bor det en man i en av gatufamiljerna som kan väldigt väldigt bra engelska så när han är ”hemma” så kan han översätta åt oss. Det är toppen. Det är dock väldigt kämpigt att se hur familjerna på gatan hankar sig fram för att få livet att gå i hop. 


Vissa familjer bor på ett och samma ställe hela tiden och andra flyttar runt hela tiden. De som flyttar runt sover ofta på ett ställe och rör sig i ett annat område på dagarna och kvällarna. En av familjerna vi besöker har tydligen bott på samma ställe i flera år nu. De har ett stort träd som skydd för solen och samma träd används även som en ”hylla” för de saker de har hittat, kunnat köpa eller samlat på sig. Det är en intressant men givetvis jobbig syn.

Barnen i familjerna är superhärliga. För dem kan allting bli en lek och jag gissar att det är så om man inte har så mycket leksaker. Eftersom man inte kan hjälpa hur många som helst så har Lejla letat upp några familjer som hon ville hjälpa lite extra mycket och nu hjälper varje vecka. Hon har visioner att hjälpa fler familjer men hennes projekt är precis i uppstartnings-stadiet nu så det är hittills tre familjer hon hjälper, varav en av dem är precis "ny".  
 
Alla får mat två dagar i veckan men eftersom den ena familjen är så "ny" så det är främst de tre av barnen i de "gamla familjerna" vi besöker och leker med och tar med oss om vi ska göra någon utflykt. Man behöver få ett otroligt förtroende från en gatufamiljs föräldrar innan man får ta med deras barn från deras gatuplats för att föra en utflykt exempelvis. De är väldigt misstänksamma att man ska ta deras barn ifrån dem och sätta dem på ett barnhem eller att de kanske ska försvinna till Sverige eller vad det nu kan vara. Barnen vi jobbar mest med heter heter Ricky, Martin och Annalou. Ricky och Martin är bröder.På bilden nedanför ser ni Felicia med Annalou i famnen och Lejla med Ricky i famnen
I morgon fyller Ricky tre år och då ska vi ha ett kalas för honom. Det är hans första födelsedag han firar så det ska bli jätte roligt. Vi har köpt "kalas saker"och sen ska vi göra en utflykt med barnen så i morgon blir det nog många kalas-bilder här på bloggen.

Parian...

Under de få dagar jag hittills har hunnit jobba på Parian så har det redan tillkommit tre nya barn, idag kom det ytterligare två nya pojkar. Parian är nämligen ett drop-in center, det betyder att det är det ”första steget” gällande barnhem. Hit kommer barn direkt från gatan. Antingen kan de dyka upp självmant eller kan de bli ”inlämnade” här av folk som hittar dem på gatan. Ibland kan också någon släkting eller vän till barnets föräldrar komma och vilja lämna in barnet här av lite olika anledningar

Parian är ett NGO vilket betyder att det inte är en statlig organisation utan att det är människor i Cebu som bidragit till att bygga upp hemmet. Mannen som driver barnhemmet nu och som har gjort det i runt fem år heter Moloy. Han är en äkta eldsjäl och i hans värd kommer alltid barnen i första hand. Sitter han i möte med oss volontärer eller liknande och det är något barn som vill någonting så får mötet helt enkelt vänta en stund. Filippinerna är ett land som är väldigt styrt av papper så Moloy gör extremt mycket pappersarbete för att identifiera barn utan identitet och försöker få reda på alla barns bakgrund. Han gör detta för att kunna kontakta ett mer permanent barnhem som passar för just det barnet. Det är även han som planerar upp själva förflyttningen på barnet. Jag pratade med Lejla lite om det här och hon sa att trots att barnen kanske inte stannar på Parian så länge, vissa bara i några dagar, så kommer Moloy barnen så nära och bryr sig så mycket om dem att det inte finns inte ett enda barn som bott på Parian som han inte kan namnet och historian på även om det bodde här under de första åren han drev stället. Moloy gör också besök på hemmen som barnen förflyttas till för att se till så att de har det bra och att det passar dem att bo där osv.


På Parian är dörrarna alltid öppna så barnen är inte tvingade att vara här, därför händer det ibland att barn rymmer. De som rymmer är dock oftast gatubarn som sniffat lim innan de kom till Parian och när ruset går ur kroppen så blir deras beroende för starkt för att de ska kunna stanna så då flyr de för att hitta nytt lim. Om vi ser att någon ”rymmer” kan vi fösöka förhindra dem ibland för att iallafall försöka prata med dem och se om vi kan hjälpa dem på något vis men ibland ”rymmer” de när ingen är i närheten. I dag har jag varit här i en veckas tid och under den tiden har det kommit fem nya barn, nu är det är alltså närmare trettio barn på Parian. Jag tycker att den siffran och snabba ökningen talar tydligt för att barnen på Parian trivs.

Eftersom barnhemmet är uppbyggt på ett drop-in sätt så kan antalet barn öka och minska väldigt snabbt från dag till dag genom antingen nya barn eller många förflyttningar. Beroende på hur mycket papper som finns på barnen sedan tidigare och om Moloy hittar ett barnhem som passar barnen så stannar de på Parian lite olika lång tid. Helst ska de inte stanna här längre än sex månader. De flesta barnen stannar på Parian i typ en eller några få månader. I veckan som kommer nu så har vi tre inplanerade förflyttningar. Jag ska eventuellt få följa med på någon förflyttning under min tid här och det känns super intressant. Nu ska vi förbereda och packa inför besöket hos gatufamiljerna i morgon. Godnatt allihopa!

 

Händer och fötter ..

Den här veckan är det kropps-tema på Parian. Därför har vi barnen fått rita av sina händer och fötter idag. Efter de gjort det så färglade de dem och klippte ut dem och så har vi satt upp dem på väggen. Många tycker att det är väldigt kul att måla och några av de stimmigaste och bråkigaste barnen blir väldigt lugna och avslappnade när de får göra det. Ungefär såhär såg det ut när vi ritade, målade och klippte.

 
 
 

Jag håller på och filar på ett inlägg om hur Parian drivs nu också så jag hoppas jag hinner få upp det i kväll. Förresten fick jag ett mejl nyss med ett jätte roligt besked, ytterligare en organisation har bestämt sig för att vara med och bidra till mitt projektarbete. Tack så jättemycket för det, det gör mig toppen-glad! 
 

One, two, three, four, five..

I morse spöregnade det så när vi kom till Parian så låg barnen forfarande i sängarna och sov eller bara vilade lite. På Parian finns det en dagsrutin som man följer varje dag, just för att barnen ska lära sig vardagsaker som duscha och borsta tänderna etc. Så här kan en typisk dag på parian se ut;


Barnen vaknar, går upp och duschar, äter frukost, har sångstund, borstar tänderna, har en aktivitet/leker med varandra, tvättar händerna, äter lunch, har vilostund, har  ”snack-time” (de brukar få en bit bröd), har en aktivitet, tvättar händerna, äter middag, borstar tänderna, tittar på en film för att varva ner och sen sover.

Idag lekte vi en sifferlek med barnen. Vi försöker planera så att lekarna ska ha något syfte. Att de liksom ska lära sig något, samtidigt som de har roligt. Det kan vara att lära sig räkna, skriva, sammarbeta osv. Jag hann inte ta något kort på leken för alla volontärer behövde hjälpa  till för att leken skulle flyta på. Barnen verkade tycka det var roligt och nu kan nog några fler av barnen siffrorna upp till tio på engelska vilket var poängen. 

Just nu sitter jag på ett café som har gratis internet eftersom mitt internet där jag bor inte fungerar så bra.  Så fort jag publicerat det här inlägget ska jag dock hem och sova för vi har blivit inringda för att jobba i morgon också så då behövs bra sömn. I morgon ska också jag försöka knåpa i hop ett inlägg om hur Parian fungerar med mottagandet och förflyttandet av barn för det är en rättså viktig bit i just Parians fall.  Sov gott allihopa.

 

 

 

Frukt är godis..

I natt var det otroligt svårt att sova. Hundarna i området skällde mer än vanligt så det blev inte så många timmars sömn. Hur eller hur.. i dag hade vi lite ”frukt-tema” på Parian för att barnen brukar få frukt på helgerna. Vi lekete bland annat en lek som heter fruktsallad där nästan alla barn deltog. De verkade tycka att den var så så rolig. När de är med och leker med ett stort leende på läpparna och man hör deras kluckande skratt blir man rättså varm inombords och då man känner att alla tidiga mornar och allting annat som kan kännas jobbigt då och då är värt varenda minut. 

Här i Filippinerna har nästan inga fattiga råd att äta frukt. Bland annat berättade Lejla för mig att för två veckor sen hade de köpt äpplen till barnen. En tjej på sju år berättade att det var första gången någonsin i hennes liv som hon smakade det. De barn som faktiskt har smakat frukt tidigare har oftast hittat den på marken eller liknande.  Eftersom frukt är så eftertraktat så kommer alla barnen direkt till rummet vi äter i när det är ”fruktstund”. De bildar snabbt en kö och när de fått sin frukt så äter de också upp den ganska snabbt. Hittar de sedan någon som lämnat några rester efter sig kan de äta upp dem, har det varit fruktsallad och det är lite fruktjuice kvar i en tallrik så dricker de upp den också. De gillar frukt minst lika mycket som godis, nästan mer än de gillar godis faktiskt. 

I morgon åker Ellen, en av de svenska volontärtjejerna, hem till Sverige igen så i kväll ska vi gå ut och äta på någon resturang. I morgon börjar vi jobba vid sju igen. Trots att jag har börjat vänja mig lite vid värmen nu så ska jag erkänna att jag känner mig rättså sliten. Ha en trevlig kväll, eller ja en trevlig dag.. med tanke på tidsskillnaden. 

 


Arbetsdag ett på Parian..

Första riktiga arbetsdagen är gjord och även att jag är rättså van vid mycket ljud och att det är full rörelse omkring mig så sitter jag här nu med ordentlig huvudvärk och är väldigt trött.  Idag bor det 25 barn på Parian. 25 barn som alla vill synas och höras. Många av dem bråkar, busar och retas gärna och trots att vi är flera volontärer så räcker man aldrig riktigt till för att förhindra slagsmålen. Det är inte som bråk mellan barn i Sverige,det är mycket hårdare. Man kan inte heller säga till på samma sätt som man hade kunnat till svenska barn. Främst eftersom många barn bara pratar Visaya och inte alls förstår vad jag säger. Med de barnen som inte kan engelska får man kommunicera med vissa fraser och kroppsspråk. 

En del av de här barnen har levt på gatan därför är det mer naturligt för dem att slåss i vissa situationer än att inte göra det. Exempelvis idag när vi pusslade så tog en pojke pussellådan för en annan pojke, då slog han direkt till honom med knytnäven i ansiktet. I just den situationen så var det en volontär nära pojkarna så längre än så hann det aldrig gå. Men visst, på gatan är det den starkaste som överlever och att slåss är det enda sättet att uttrycka sin ilska på de vetat om innan de kom till Parian. 

Man brukar försöka göra någon aktivitet per dag med barnen. Idag gjorde vi väldigt enkla halsband. Alla barn fick en snäcka och en bit tråd som det blev så fina halsband av. Många av barnen försökte luras för att få en till snäcka. Det beteendet förekommer ganska ofta bland barnen. De försöker luras för att få mer av någonting eller för att få göra något flera gånger som tillexempel att få borsta tänderna en gång till, duscha en gång till eller få mellanmål flera gånger. Jag tycker att det beteendet också berättar en del om hur de haft det tidigare i sitt liv. 

Nu är det sovdags för i morgon börjar jag jobba vid sju. Godnatt 

 
 

Gatubarn och gatufamiljer..

I går under mötet med Moloy bestämde vi att jag kommer jobba på Parian främst Onsdagar, Fredagar, Lördagar och Söndagar. Ibland mer om de andra volontärerna inte kan. Jag, Lejla och två andra volontärer som också kommer från Kalmar jobbar de dagarna och under de andra dagarna jobbar några volontärer som kommer från Danmark på Parian. Lejla, svenskan som bor här i Filippinerna, har startat ett eget projekt som heter Step by step så de dagar då hon inte jobbar på barnhemmet jobbar hon med att hjälpa barn och familjer som bor på gatan här i Cebu.  Lejla har frågat mig och de andra svenska tjejerna om vi vill vara med och hjälpa gatufamiljerna under våra ”lediga dagar” och det har vi allihopa tackat ja till så idag var första dagen jag var med och träffade de familjerna som Lejla hjälper.
Här i Cebu är gatufamiljer och gatubarn inget ovanligt och jag har redan hunnit se en del av dem trots att jag bara varit här i tre dagar. Jag var ändå, återigen, väldigt nervös inför mötet med de här nya människorna. Jag kände likadant igår när jag träffade barnen på barnhemmet för första gången. Trots att jag är här för att hjälpa dem så är jag rädd att jag ska göra något, eller missa att göra något som gör att jag uppfattas som respektlös eller liknande. I Lejlas projekt Step by step har hon haft olika insamlingar och en välgörenhetsgala och för pengarna hon får in så köper hon mat och hygien artiklar till gatufamiljerna.  Igår hjälpte vi henne inhandla detta samt förbereda små matpåsar till de olika familjerna.Alla barn i de familjerna får också en liten godispåse vilket är väldigt uppskattat.

Själva besöket hos familjerna var väldigt härligt eftersom de är alla väldigt tacksamma och glada för det lilla de har att glädjas åt. De delade gärna med sig av till oss av sittplatser och även eventuella paraplyn eller karameller de har även att de knappt inte har så det räcker till sig själva. De har ju i princip bara en kartongbit eller en träskiva som används som ”golv” och ”säng” de flesta har också någon liten gryta och något klädombyte till sina barn.Vi gav dem alltså mat och lite hygienartiklar. Vi lekte lite med barnen och så hjälpte till att tvätta dem också. Idag användes det regnvatten och tvål som vi hade med oss för att göra det. Lejla har också börjat ta hem och tvätta deras kläder så nu får de ett rent klädombyte efter de tvättat sig. 

Även att de här människorna är väldigt härliga och trevliga och ser väldigt glada ut så vet jag när jag åker hem till mitt rum och sover i en säng i natt så stannar de kvar ute och sover ute. I värsta fall blir de också väckta mitt i nätterna och blir ivägkörda från stället de tänkt sova på. De är de tankarna gör att det här känns väldigt, väldigt jobbigt. Jag har hittills inte gråtit något men jag har definitivt kännt att jag tycker så synd om dem att jag knappt vet vart jag ska ta vägen. Det enda som gör att det känns en gnutta bättre är att vi vet att de iallafall får lite mat så de inte behöver gå hungriga varje dag och de får hjälp om de har något sår eller behöver någon medicin eller liknande. Barnen får också en liten paus och får vara barn för ett tag innan de ska bege sig ut för att tigga igen. Hela samhället och allting här är så annorlunda mot hur det är i Sverige. Det är skrämmande att det kan vara så stora skillnader. 

Första mötet med barnen på Parian..

Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna beskriva med ord hur det kändes att komma in på barnhemmet för första gången i dag och träffa alla barn, men jag ska försöka. Eftersom barnhemmet ligger en bit ifrån där Lejla och hennes sambo bor så åkte vi ett transportmedel dit som heter Jeepney, det fungerar som kollektivtrafik här och kostar ungefär 8 pesos att åka en sträcka, vilket motsvarar lite mer än 1 svensk krona. Det var en lite pirrig resa eftersom jag nu äntligen skulle få träffa barnen för första gången. Direkt när de barnen som var ute på gården såg att jag och Lejla var påväg in till barnhemmet så kom de och mötte oss. Eftersom att de känner igen Lejla så väl så blev de så glada och de ville direkt ha vår uppmärksamhet. De ville veta vad jag hette, de ville kramas, säga vad de hette, de ville bli upplyfta och pussas på kinden.
 
När vi kramats med de barnen som var ute på gården så fortsatte kramkalaset när vi kom in i huset och barnen verkade väldigt glada över att det kom någon ny på besök. Det blev rättså stor uppståndelse när barnen förstod att det var någon ny på besök. Det ryktet spred sig snabbt så de flesta barnen ville direkt presentera sig för mig. Alla försökte vid något tillfälle buffa sig fram och få en kram och säga sitt eget och mitt namn. På en vägg på Parian har de också en fotovägg med bilder och namn på alla barn som bor här så när vi kramats klart så ville de visa vilka bilder som var och en var med på. Samtidigt som det pågick så pratade de i mun på varandra och berättade vilka som var syskon och pekade på alla bilder och försökte hjälpa mig att lära mig allas namn.
 
Trots att barnen nog gärna skulle kramats lite till så fick vi säga åt dem att vi skulle träffa Moloy på ett möte nu. Moloy är mannen som driver Parian. Jag ska berätta i ett senare inlägg lite mer exakt om hur Moloy arbetar och hur Parian fungerar. Barnen visade iallafall oss glatt vägen till hans kontor och vi hade litet möte gällande kommande arbetstider, arbetsuppgifter, lite regler osv. Jag fick också en liten rundtur för få se alla rummen. Min första arbetsdag på Parian är på Fredag och det ser jag verkligen fram emot! 
'
Eftersom många av barnen på barnhemmet har varit med om väldigt traumatiska händelser tidigare i livet så har vissa av dem skyddad identitet. Därför är det heller tillåtet för mig att publicera bilder från barnhemmet på barnens ansikten i närbild osv. Detta är egentligen en regel som gäller i Filippinerna men hittills är den väldigt diffus när det gäller utländska bloggar, därför kommer bilderna från barnhemmet nu framöver vara enligt deras lag. De har lovat att kolla upp hur det är gällande bilder för utlänska bloggar under min vistelse här så vi får se om det ändras eller inte. 

Lite jetlag men trivs som fisken i vattnet..

Jetlagen gjorde sig påmind i morse så det blev en ordentlig sovmorgon. Tur att jag inte skulle börja jobba idag utan har haft dagen på mig att anpassa mig till den nya tidsrytmen och till värmen osv. Dagen har mest bestått av möte med Lejla och diskussioner angående hur arbetet framöver kommer se ut, lite saker som kan vara bra att tänka på och lite allmän information kring barnhemmet Parian. Imorgon ska vi på ett möte med Moloy som driver Parian så då får jag också träffa alla barnen på barnhemmet för första gången. Det ser jag fram emot så så mycket!! Klockan är nästan 23.30 nu så nu ska jag sova för att vara så redo som möjligt för morgondagens utmaningar. Godnatt på er!

Här är lite bilder från Lejlas balkong dag vs natt, de bor på elfte våningen och det är en väldigt spännande vy. Det är stora fina hus som är grannar med små lite mindre härliga hus, många hundar i området och mycket rörelse generellt. 
 

Kalmar, Köpenhamn, London, Hongkong och äntligen Cebu..

Det har varit en lång resa men nu är jag äntligen framme och har sovit min första natt i Cebu. Det är stor tidskillnad här mot vad det är i Sverige. När klockan är 08.00 hos er så är klockan 15.00 hos mig. Igår landade jag alltså på Cebus flygplats då klockan var 18.45 här. Jag blev upphämtad där av Lejla och hennes sambo. Lejla är min kontaktperson eller "mentor" eller vad jag ska kalla det. Hon kommer från Sverige och har flyttat ner hit till Cebu med hennes sambo för att kunna jobba fullt ut med barnhemmet och med att hjälpa gatufamiljer. Vi tog en bit mat och satt och pratade lite grann innan vi begav oss hem till deras lägenhet där jag också sov inatt.
 
Jag har mest flygplansbilder från själva resandet förutom från när jag landade i London hade jag nästan 24 timmars väntetid så då fick jag sova en natt hos Angelica som jobbar som aupair där och innan flyget gick så visade hon mig runt lite grann i London vilket var jättekul så därför slänger jag in lite Londonbilder här. 

 
Idag ska Lejla och jag prata och bestämma lite om hur min tid här kommer se ut, mycket mer än så vet jag inte än om dagen. 
 
 

Hongkong och ett steg närmare Filippinerna

Nu har jag landat på Hongkongs flygplats efter en 11 timmars resa hit ifrån London. Jag hamnade bredvid en jätte härlig tjej från Korea på vägen hit så det kändes inte så läskigt att flyga själv faktiskt! Nu väntar jag på att få gå på flyget som tar mig till Filippinerna! Spännande!


Ett litet reportage i en tidning

Här kommer ett till tidsinställ inlägg så ni har något att läsa medans jag reser. I fredags var det ett litet reportage om mig, mitt projekrarbete och min resa i Vimmerbytidningen. Den stämmer nästan helt förutom att jag ska vara iväg i fyra veckor, inte åtta. Vill du läsa hela reportaget så tryck på den här länken -> http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/49982/1/4/ .
Jag är så glad att jag tagit den här chansen, jag är övertygad om att den här upplevelsen är något som jag kommer bära med mig, nära hjärtat, hela livet!


Nu är jag påväg!

Jag har försökt göra ett tidsinställt inlägg så jag hoppas det ska fungera nu! Just nu startar jag min resa från Kalmar station via tåg, påväg mot Köpenhamn för att därifrån ta flyget. Jag kommer först flyga till London, byta flyg där sen flyga till Hongkong, sen byta flyg igen och flyga till Cebu City i Filippinerna. Det är en lång resa eftersom det inte går några direktflyg men nu jag iallafall påväg och det känns helt otroligt! 

 
 

RSS 2.0